Van en door leden - VogelVereniging Veldhoven

Hoofdmenu:

Van en door leden

Kweekverslag Jan van der Linden

Mijn kanarie kweek seizoen 2016.

Alvorens ik het nieuwe kweekseizoen begin zorg ik dat mijn broedkooien grondig schoongemaakt zijn.Hiervoor zijn vele producten in de handel.Ik begin met Kerstmis de tijdklok in te stellen.Hiervoor heb ik dit schema.Voor de mannen die apart zitten begin ik met dit schema.De poppen die op een andere locatie zitten, die begin ik later licht te geven omdat de pop eerder broedrijp is.
Hieronder het schema:
Week 52 van 7.30 u tot 18.45u = 11.45 uur.
Week.  1. Van 7.30 u tot 19.15 u = 11.45 uur.
Week.  2. Van 7.00 u tot 19.30 u = 12.30 uur.
Week   3. Van 6.45 u tot 20.00 u = 13.15 uur.
Week   4. Van 6.30 u tot 20.30 u = 14.00 uur.
Week.  5. Van 6.15 u tot 20.30 u = 14.30 uur.
Week.  6. Van 6.00 u tot 20.45 u = 14.45 uur.
Week.  7. Van 6.00 u tot 21.00 u = 15.00 uur.

De eerste drie weken krijgen ze drie maal per week eivoer.De volgende vier weken vier maal per week eivoer.Mijn eivoer maak ik van Witte Molen( de Natte) + eivoer van Easyyem. Eivoer van Easyyem moet je vooraf weken zodat het rul wordt.Deze beide goed mengen.Verder onder dit eivoer doe ik Perle Morbide, dit is de vervanger van kiemzaad.,op de verpakking staat de verhouding , deze moet men twee uur laten weken.In week vijf zet ik de mannen in de broedkooi .In week zeven als ik zie dat de vogels goed broedrijp zijn ga ik ze koppelen.In week vijf krijgen de vogels in het eivoer Winmix van Comed een afgestreken koffielepel( 2 gram) per 250 gram eivoer + Fertibol 5 ml op 250 gram. Verder doe ik onder het mengen hiervan Tarwekiemolie  een koffielepel (5ml) per 250 gram.In het drinkwater geef ik ze iedere dag Citroenzuur een koffielepel op een liter water, behalve op Woensdag en Zondag dan doe ik Vitamine A in het drinkwater omdat een witte kanarie die zelf niet aanmaakt.Daar ik witte kanaries kweek is het koppelen erg belangrijk, moet goed sorteren op lang en kort bevederde vogels.Wat de een teveel heeft moet de ander te weinig hebben, dit om een zo goed mogelijk resultaat ( strakke vogels) te krijgen.
Als ik de vogels gekoppeld heb gaan we ze behandelen tegen de gevreesde vogelluis. De vogel wordt dan gedruppeld met Noromectin. Dit doe je op dat vliesje onder de vleugel( driehoekje) dat je ziet zitten, met een watten staafje aan te brengen.Het is handig om dit met een collega kweker te doen.Dit herhaal ik na drie maanden en voor het begin van de tentoonstellingen.
Als ze gaan leggen raap ik de eitjes en voorzie ze van kunst eitjes, na het laatste eitje wat ze gelegd hebben dat zie je meestal aan een ander kleur krijgen ze de eitjes terug en gaan ze broeden.Ik stop dan met het geven van eivoer.Als de pop zit te broeden laat ik de man erbij zitten mits hij rustig blijft.Als hij dat niet is door b,v het nest te vernielen of de pop niet rustig laat broeden zet ik hem apart.Als de eitjes na dertien dagen zijn uitgekomen krijgen ze weer eivoer.
Nu meng je er Megabactin door dit is om natte nesten te voorkomen, ook de Winmix blijven geven. ook geef ik ze iedere dag enkele pinkies. Wanneer de jongen 15 dagen oud zijn zet ik het nestkastjes op de grond van de broedkooi zodat de ouders aan ronde twee kunnen beginnen.Als ik zie dat ze aan de jongen gaan plukken, gaan de jongen in een voorzet kooitje.Ze worden dan nog gevoerd door de ouders. Wanneer de jongen zelf gaan pikken gaan ze naar de uitvliegkooi. Daar zet ik een ouder vogel bij als er een jong achterblijft word hij hier wel door gevoed. Meestal stop ik na twee rondes gedaan te hebben.
Na de uitvliegkooi gaan de jonge vogels naar een grotere vlucht om ze daar verder te ontwikkelen.Daar krijgen ze onder  het eivoer havermout vlokken om het veren pikken voor te blijven.Als de vogels uit de rui zijn ga ik ze selecteren op kweek en tentoonstelling vogels. Daar ik speel op de TT,s doe ik mijn vogels wassen om ze zo perfect mogelijk op de show te krijgen. Hoe de vogels gewassen worden daar heeft iedere kweker zijn eigen middeltje voor, door de meeste kwekers word niet verteld hoe ze het doen ze houden het allemaal voor zichzelf.Ik heb dit seizoen een zeer goede kweek gehad en goed gespeeld op TT,s.
Ga voor het nieuwe kweekseizoen zeker niets veranderen.Zo zie dat je het hele seizoen bezig bent met deze mooie hobby.

Met de vogelgroeten van Jan van der Linden.